Results 1 to 10 of 78 Page 1 of 8 1 2 3 ... Last

Static GK for CLAT 2013

This is a discussion on Static GK for CLAT 2013 within the Current Afairs preparation forums, part of the Law Preparation category; ...

  1. #1
    Expert Gyani
    Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future
    Join Date:
    Jul 2012
    Posts:
    587
    Groans:

    Groaned 36 Times in 28 Posts
    Thanks:

    Thanked 1,703 Times in 274 Posts
    Rep Power:
    338
    hyperlink this post


    12 out of 12 members found this post helpful.

    Static GK for CLAT 2013

    1. Consider the following Statements
    i. Kyoto Protocol came into force in the year 2005.
    ii. Kyoto Protocol deals primarily with the depletion of the Ozone layer.
    iii. Methane as a greenhouse gas is more harmful than carbon dioxide.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a. I and II
    b. I and III
    c. I only
    d. III only

    2. Who among the following is not a recipient of the Bharat Ratna Award?
    a. Ustad Bismillah Khan
    b. Satyajit Ray
    c. Lata Mangeshkar
    d. Raj Kapoor

    3. Which of the following country’s population fell in 2005 during the national census, for the first time since World War II?
    a. China
    b. Japan
    c. France
    d. Russia

    4. In which country is Bandung, where the conference of African and Asian nations was held which led to establishing Non-Aligned Movement (NAM) situated
    a. Thailand
    b. Egypt
    c. Indonesia
    d. Philippines

    5. Who among the following ha been appointed Head of the Delimitation Committee set up to make recommendations on the basis of 2001 census?
    a. Justice Kuldip Mathur
    b. Justice C.N. Reddy
    c. Justice Pranav Ghosh
    d. Justice Kuldip Singh

    6. Which of the following countries is not the member of Shanghai Cooperation Organisation?
    a. Russia
    b. China
    c. Mongolia
    d. Kazakhstan

    7. Which one of the following was probed by the Liberhan Commission?
    a. Test Cricket Match Fixing
    b. Best Bakery Case
    c. Tehelka Tapes Case
    d. Demolition of the Disputed Structure at Ayodhya.

    8. Hunter Commission was appointed by the British to probe into the
    a. Bardoli Satyagraha
    b. Khilafat Agitation
    c. Jalianwala Bagh Tragedy
    d. Chauri Chaura Incident

    9. Who are the Moplahs?
    a. Tribals of Madhya Pradesh
    b. Tribals of Assam
    c. Muslims of Kerala
    d. Tribals of West Bengal

    10. Which strait separates India from Sri Lanka?
    a. Mandeb
    b. Magellan
    c. Palk
    d. Chilka

    11. The boundary between North and South Korea is known as
    a. Radcliff Line
    b. 38th Parallel
    c. 49th Parallel
    d. 17th Parallel

    12. What is an EPZ?
    a. Export promotion zone
    b. Export processing zone
    c. Export production zone
    d. Extra potential zone

    13. The large scale communal riots during and after August 1946, especially in Calcutta, were due to:
    a. Uncompromising attitude of the Muslim League
    b. Failure of the Cabinet Mission
    c. The unilateral offer made by the Viceroy to Nehru to form the interim
    Government
    d. The observance of Direct Action Day by the Muslim League.

    14. Which of the following are true about Shankaracharya?
    A. Accept the Brahamanical organization of social life on caste basis as representing the collective experience and wisdom of the race.
    B. He adopted the Buddhist practice of Sangha
    C. He taught that knowledge alone led to salvation
    D. His philosophy is called the Advaita Vedanta or non dualist Vedanta
    a. C, D, A
    b. A, C, D
    c. B, A, C
    d. All are true

    15. In 1920, the Non-cooperation Movement was launched to
    a. Oppose the Indian government for not taking action against the Jallianwala Bagh massacre (1919)
    b. Oppose the Indian government’s failure to restore the authority of the Khalifa
    c. Rejuvenate communal harmony
    d. Both a and b are true

    16. Muddhiman committee was appointed to report on the working of what in 1924?
    a. Dyarchy
    b. Federalism
    c. Communal representation
    d. Police

    17. What was the main aim of 5th plan
    a. Growth with Social justice and Equity
    b. Removal of poverty
    c. Attainment of self reliance
    d. Self Reliance and self generation

    18. Which of the following equations is wrong?
    a. National Income = Consumption + Investment
    b. National Income = Gross national product
    c. National Income = Effective demand
    d. National income = consumption + savings

    19. The title given by the British Government to Mahatma Gandhi, which he surrendered during the Non-cooperation movement, was:
    a. Hind Kesari
    b. Kaiser-e-Hind
    c. Rai Bahadur
    d. Rt. Honourable

    20. At which of the following places did Mahavir’s death take place?
    a. Kushinagar
    b. Vaishali
    c. Rajgriha
    d. Pavapuri
    Last edited by Sunny12; 10-05-2012 at 04:21 PM.
  2. The Following User Says No Thank You to Sunny12 For This un-Useful Post:

    aloksingh1 (01-29-2014)

  3. The Following 13 Users Say Thank You to Sunny12 For This Useful Post:

    ankur. pandey (04-26-2013), archnay (08-29-2012), chhaya bhave (07-14-2013), chidambaram (03-09-2013), Manisha nayak (04-02-2013), muskanagrawal (04-15-2014), nehachourasia96@gmail.com (04-01-2013), raghav tiwari (11-19-2012), rohitandley (05-12-2013), sak96 (03-22-2014), Shreya Padukone (05-11-2013), SHWETA 125 (10-28-2012), tanu046 (01-12-2013)

  4. #2
    Junior Gyani
    subh is on a distinguished road
    Join Date:
    Jul 2012
    Posts:
    12
    Groans:

    Groaned 0 Times in 0 Posts
    Thanks:

    Thanked 9 Times in 4 Posts
    Rep Power:
    11
    hyperlink this post


    0 out of 1 members found this post helpful.

    Re: Static GK

    1.b 2.d 3.b 4.c 5.d 6.c 7.d 8.c 9.c 10.c
    11.b 12.b 13.d 14.d 15.d 16.a 17.b 18.b 19.b 20.d
  5. The Following User Says Thank You to subh For This Useful Post:

    chidambaram (03-09-2013)

  6. #3
    Expert Gyani
    Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future
    Join Date:
    Jul 2012
    Posts:
    587
    Groans:

    Groaned 36 Times in 28 Posts
    Thanks:

    Thanked 1,703 Times in 274 Posts
    Rep Power:
    338
    hyperlink this post


    Re: Static GK

    This is the correct answer keys!!!
    1.b 2.d 3.b 4.c 5.d 6.c 7.d 8.c 9.c 10.c
    11.b 12.b 13.d 14.d 15.d 16.a 17.b 18.b 19.b 20.d
  7. #4
    Expert Gyani
    Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future Sunny12 has a brilliant future
    Join Date:
    Jul 2012
    Posts:
    587
    Groans:

    Groaned 36 Times in 28 Posts
    Thanks:

    Thanked 1,703 Times in 274 Posts
    Rep Power:
    338
    hyperlink this post


    Re: Static GK

    Last 20 ques!!


    21. The term stagflation refers to situation where
    a. growth has no relation with the change in prices
    b. rate of growth and prices both are decreasing
    c. rate of growth is faster than the rate of price increase
    d. rate of growth is slower than the rate of price increase

    22. In Economic the terms ‘Utility’ and ‘Usefulness” have
    a. same meaning
    b. different meaning
    c. opposite meaning
    d. none of these

    23. Money laundering normally involves
    a. placement of funds
    b. layering of funds
    c. integration of funds
    d. all of a, b and c

    24. Capital Market Regulator is
    a. RBI
    b. IRDA
    c. NSE
    d. SEBI

    25. FDI refers to
    a. Fixed Deposit Interest
    b. Fixed Deposit Investment
    c. Foreign Direct Investment
    d. Future Derivative Investment

    26. Which is the first Indian Company to be listed in NASDAQ?
    a. Reliance
    b. TCS
    c. HCL
    d. Infosys

    27. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators?
    a. Cost of Living Index (COLI)
    b. Consumer Price Index (CPI)
    c. Gross Domestic Product
    d. Wholesale Price Index (WPI)

    28. Hugo Chavez whose name was recently in news is the
    a. President of Congo
    b. Prime Minister of Uganda
    c. President of Venezuela
    d. Prime Minister of Brazil

    29. Delimitation Commission has made a recommendation that next Census should be Panchayat-wise. When is the next Census due?
    a. 2010
    b. 2011
    c. 2012
    d. 2013

    30. Which of the following schemes is not a social development scheme?
    a. Indira Awas Yojana
    b. Mid Day Meal
    c. Bharat Nirman Yojana
    d. Sarva Siksha Abhiyan

    31. Spectacles used for viewing 3D films have
    a. Bifocal lens
    b. Convex lens
    c. Concave lens
    d. Polaroid

    32. With the inclusion of Coal India Limited recently in the list of Nav Ratna PSEs, their number now stands at
    a. 15
    b. 16
    c. 17
    d. 18

    33. Russia and China organized organised recently Peace Mission 2009
    (Joint military exercise) at:
    a. Khabarovsk
    b. Taonan
    c. Both a & b
    d. None

    34. Yukiya Amano is the new chief of
    a. UNESCO
    b. IAEA
    c. WTO
    d. WHO

    35. India’s Deep Joshi has recently been honoured with
    a. Magsaysay award
    b. Whitely Prize
    c. Right to Livelihood Award
    d. None of the above

    36. The idea of justice is the book authored by
    a. Murtaza Rizvi
    b. Amartya Sen
    c. Dharmendra Bhandari
    d. A.R. Laxman

    37. The new chairperson of Children Film Society of India is
    a. Nafisa Ali
    b. Shababa Azmi
    c. Nandita Das
    d. None of the above

    38. The 2010 Hero Honda World Cup of Hockey will be held in
    a. Bangkok
    b. New Delhi
    c. Tokyo
    d. Kuala-Lumpur

    39. Bhilai Steel Plant is the collaborative project of Indian Government and:
    a. Russia
    b. Britain
    c. Germany
    d. Poland

    40. India’s largest ship breaking yard is located in Gujarat at:
    a. Alang
    b. Kandla
    c. Porbander
    d. Okha
  8. The Following User Says No Thank You to Sunny12 For This un-Useful Post:

    AMR (03-26-2014)

  9. The Following 3 Users Say Thank You to Sunny12 For This Useful Post:

    archnay (08-29-2012), kanika sharma (12-16-2012), tanu046 (01-12-2013)

  10. #5
    Junior Gyani
    amanprakashyadav is infamous around these parts
    Join Date:
    Aug 2012
    Posts:
    10
    Groans:

    Groaned 0 Times in 0 Posts
    Thanks:

    Thanked 4 Times in 3 Posts
    Rep Power:
    10
    hyperlink this post


    Re: Static GK

    thanks the information were really helpful
  11. The Following 2 Users Say Thank You to amanprakashyadav For This Useful Post:

    aparna.singh.7359447 (05-07-2013), tanu046 (01-12-2013)

  12. #6
    Trainee Gyani
    mayank.taylor has a spectacular aura about mayank.taylor has a spectacular aura about
    Join Date:
    Aug 2012
    Location:
    NALSAR,Hyderabad
    Posts:
    71
    Groans:

    Groaned 1 Time in 1 Post
    Thanks:

    Thanked 84 Times in 38 Posts
    Rep Power:
    40
    hyperlink this post


    1 out of 1 members found this post helpful.

    Static GK- 2 for CLAT 2013

    Static GK

    Seven wonders of the world:-
    Ancient Period
    1. The Colosssus of Rhodes
    2. The Pharos/Lighthouse at Alexandria
    3. The Hanging Gardens of Babylon
    4. The temple of Artemis/Diana at Ephesus
    5. The pyramids of Khufu
    6. The tomb of Mausolus at Hali Camassus
    7. The statue of Zeus at Olympia

    Middle Ages
    1. The Colosseum of Rome
    2. The Catacombs of Alexandria
    3. The Great Wall of China
    4. The Pagoda (Porcelain Tower) of Nanking(China)
    5. The Leaning Tower of Pisa (Italy)
    6. Sancta (Hagia) Sophia of Constantinople
    7. Stonehenge

    New seven wonders of the world (Announced on 7th July 2007)
    1. Taj Mahal in Agra
    2. The Ancient Mayan City of Chichen Itza in Mexico
    3. Incan Ruins of Machu Picchu
    4. The Christ Redeemer statue of Jesus Christ in Brazil
    5. The Great wall of China
    6. The Roman Colosseum in Italy
    7. The Pink ruins of Petra in Jordan


    Government Report In Colour

    White Paper-Indian government’s report, which is published with facts
    Yellow Book-Report of French Government or Publications
    Blue Book-Report of British Government or Publications
    Green Book-Report of Italy and Iran government or Publications
    Grey Book-Report of Japan and Belgium Government or Publications
    White Book-Report of Portugal, China and German Government or Publications
    Orange Book-Report of the Netherlands Government or Publications

    Some Other Interesting Facts:-
    Country’s First president-Dr. Rajendra Prasad
    Longest serving president-Dr. Rajendra Prasad
    Oldest to become a President-R. Venkatraman
    Youngest to become a president-Sanjeeva Reddy
    First president to die in office- Dr. Zakir Hussain
    Largest Airport-King Khalid International Airport outside Riyadh
    Highest Airport-Leh Airport, Ladakh, India
    Largest Bay-Hudson Bay (Northern Canada)
    Largest Gorge-Grand Canyon (USA)
    Largest Cathedral-Cathedral church of the Diocese of New York, St. John the Divine
    Largest Church-Basilica of St. Peter in the Vatican City, Rome
    Highest Dam- Rogunskaya Dam across River Vakhsh (Tajikistan)
    Biggest Dome-Gol Gumbaz (India)
    Largest gulf- Gulf of Mexico
    Largest Mosque-Al Malawiya mosque at Mutawakil in Smarra (Iraq)
    Longest Mountain Range-The Andes, South America
    Largest Museum-American Museum of Natural History, New York
    Largest Stadium-Strahov Stadium, Prague, The Czech republic
    Tallest Statue-Bronze Statue of Buddha in Tokyo
    Largest temple-Angkor Wat in Cambodia
    Highest Waterfalls-Salto Angel falls (Venezuela)
    Secretary General of UN
    Trygve Lie……………..Norway………………1946-1953
    Dag Hammarskjold….Sweden……………...1953-1961
    U. Thant………………..Myanmar……………1961-1971
    Kurt Wadheim…………Austria……………….1972-1981
    Javier Peres de Cuellar..Peru………………….1982-1991
    Dr. Boutros Ghali……….Egypt…………………1992-1996
    Kofi Annan…………………Ghana……………….1997-2006
    Ban Ki- Moon……………South Korea…………..2006-now

    Different organs of UNO
    UNICEF-United Nations Children's Fund
    Headquarters-New York, USA

    UNCTAD- United Nations Conference on Trade and Development
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    UNDP- United Nations Development Programme
    Headquarters-New York, USA

    UNEP- United Nations Environment Programme
    Headquarters-Nairobi, Kenya

    UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    FAO- Food and Agriculture Organization
    Headquarters-Rome, Italy

    ICAO- International Civil Aviation Organization

    ILO- International Labour Organization
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    IMF- International Monetary Fund
    Headquarters-Washington DC, USA

    UNESCO- United Nations Educational Scientific and Cultural Organization
    Headquarters-Paris, France


    WHO- World Health Organization
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    WIPO-World Intellectual Property Organisation
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    WMO-World Meteorological Organisation
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    United Nations Human Rights Council
    Headquarters-Geneva, Switzerland
    Last edited by Sunny12; 09-09-2012 at 04:51 PM.
  13. The Following 4 Users Say Thank You to mayank.taylor For This Useful Post:

    Akn (04-02-2013), padma (04-05-2013), Pratize95 (05-12-2013), shivu (05-06-2013)

  14. #7
    Trainee Gyani
    mayank.taylor has a spectacular aura about mayank.taylor has a spectacular aura about
    Join Date:
    Aug 2012
    Location:
    NALSAR,Hyderabad
    Posts:
    71
    Groans:

    Groaned 1 Time in 1 Post
    Thanks:

    Thanked 84 Times in 38 Posts
    Rep Power:
    40
    hyperlink this post


    Re: Static GK

    Quote Originally Posted by mayank.taylor View Post
    Static GK

    Seven wonders of the world:-
    Ancient Period
    1. The Colosssus of Rhodes
    2. The Pharos/Lighthouse at Alexandria
    3. The Hanging Gardens of Babylon
    4. The temple of Artemis/Diana at Ephesus
    5. The pyramids of Khufu
    6. The tomb of Mausolus at Hali Camassus
    7. The statue of Zeus at Olympia

    Middle Ages
    1. The Colosseum of Rome
    2. The Catacombs of Alexandria
    3. The Great Wall of China
    4. The Pagoda (Porcelain Tower) of Nanking(China)
    5. The Leaning Tower of Pisa (Italy)
    6. Sancta (Hagia) Sophia of Constantinople
    7. Stonehenge

    New seven wonders of the world (Announced on 7th July 2007)
    1. Taj Mahal in Agra
    2. The Ancient Mayan City of Chichen Itza in Mexico
    3. Incan Ruins of Machu Picchu
    4. The Christ Redeemer statue of Jesus Christ in Brazil
    5. The Great wall of China
    6. The Roman Colosseum in Italy
    7. The Pink ruins of Petra in Jordan


    Government Report In Colour

    White Paper-Indian government’s report, which is published with facts
    Yellow Book-Report of French Government or Publications
    Blue Book-Report of British Government or Publications
    Green Book-Report of Italy and Iran government or Publications
    Grey Book-Report of Japan and Belgium Government or Publications
    White Book-Report of Portugal, China and German Government or Publications
    Orange Book-Report of the Netherlands Government or Publications

    Some Other Interesting Facts:-
    Country’s First president-Dr. Rajendra Prasad
    Longest serving president-Dr. Rajendra Prasad
    Oldest to become a President-R. Venkatraman
    Youngest to become a president-Sanjeeva Reddy
    First president to die in office- Dr. Zakir Hussain
    Largest Airport-King Khalid International Airport outside Riyadh
    Highest Airport-Leh Airport, Ladakh, India
    Largest Bay-Hudson Bay (Northern Canada)
    Largest Gorge-Grand Canyon (USA)
    Largest Cathedral-Cathedral church of the Diocese of New York, St. John the Divine
    Largest Church-Basilica of St. Peter in the Vatican City, Rome
    Highest Dam- Rogunskaya Dam across River Vakhsh (Tajikistan)
    Biggest Dome-Gol Gumbaz (India)
    Largest gulf- Gulf of Mexico
    Largest Mosque-Al Malawiya mosque at Mutawakil in Smarra (Iraq)
    Longest Mountain Range-The Andes, South America
    Largest Museum-American Museum of Natural History, New York
    Largest Stadium-Strahov Stadium, Prague, The Czech republic
    Tallest Statue-Bronze Statue of Buddha in Tokyo
    Largest temple-Angkor Wat in Cambodia
    Highest Waterfalls-Salto Angel falls (Venezuela)
    Secretary General of UN
    Trygve Lie……………..Norway………………1946-1953
    Dag Hammarskjold….Sweden……………...1953-1961
    U. Thant………………..Myanmar……………1961-1971
    Kurt Wadheim…………Austria……………….1972-1981
    Javier Peres de Cuellar..Peru………………….1982-1991
    Dr. Boutros Ghali……….Egypt…………………1992-1996
    Kofi Annan…………………Ghana……………….1997-2006
    Ban Ki- Moon……………South Korea…………..2006-now

    Different organs of UNO
    UNICEF-United Nations Children's Fund
    Headquarters-New York, USA

    UNCTAD- United Nations Conference on Trade and Development
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    UNDP- United Nations Development Programme
    Headquarters-New York, USA

    UNEP- United Nations Environment Programme
    Headquarters-Nairobi, Kenya

    UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    FAO- Food and Agriculture Organization
    Headquarters-Rome, Italy

    ICAO- International Civil Aviation Organization

    ILO- International Labour Organization
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    IMF- International Monetary Fund
    Headquarters-Washington DC, USA

    UNESCO- United Nations Educational Scientific and Cultural Organization
    Headquarters-Paris, France


    WHO- World Health Organization
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    WIPO-World Intellectual Property Organisation
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    WMO-World Meteorological Organisation
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    United Nations Human Rights Council
    Headquarters-Geneva, Switzerland

    please do write your queries , I would be more than happy to clear it.Moreover, if you want me to post anything else for static gk,please do let me know!!!
  15. The Following User Says Thank You to mayank.taylor For This Useful Post:

    shivanid14 (05-15-2013)

  16. #8
    Trainee Gyani
    mayank.taylor has a spectacular aura about mayank.taylor has a spectacular aura about
    Join Date:
    Aug 2012
    Location:
    NALSAR,Hyderabad
    Posts:
    71
    Groans:

    Groaned 1 Time in 1 Post
    Thanks:

    Thanked 84 Times in 38 Posts
    Rep Power:
    40
    hyperlink this post


    Static GK-Sports

    National Games and games of some important countries

    Australia-Cricket
    Canada-Ice Hockey
    England-Cricket and Rugby Football
    India-Hockey
    Japan-Ju-jitsu
    Russia-Chess
    Scotland-Rugby football
    Spain-Bull Fighting
    USA-Baseball

    Trophies associated with Sports (International)

    American Cup-Yatch Racing
    Ashes-Cricket (Australia, England)
    Asia cup-Cricket
    Canada cup-Golf (world championship)
    Davis Cup-Tennis/Lawn Tennis
    Derby-Horse race (England)
    King’s Cup-Air Races(England)
    MRF World cup-Cricket and Boxing
    Thomas cup-Badminton
    U Thant cup-Tennis
    Uber cup-Badminton
    Westchester cup-Polo (England)
    Wimbledon Trophy-Lawn Tennis
    World Cup-Cricket
    World Cup-Hockey

    Trophies associated with Sports (national)

    Aga Khan cup-Hockey
    Bombay Gold Cup-Hockey
    DCM Trophy-Football
    Dr. B.C. Roy Trophy-National Football (Junior)
    Duleep Trophy-Cricket
    Durand cup-Football
    Ezra cup-Polo
    Gurmit Trophy-Hockey
    Indira Gold cup-Hockey
    Irani cup-Cricket
    Lady Rattan Tata Trophy-Hockey
    Murugappa Gold Cup-Hockey
    Nehru Trophy-Hockey
    Nizam Gold Cup-Football
    Prithi Singh Cup-Polo
    Radha Mohan Cup-Polo
    Rangaswamy Cup-National Hockey Championship
    National Cricket Championship


    Ranji Trophy-Football
    Hockey
    Cricket

    Rovers Cup-National Football Championship

    Santosh Trophy- National Football Championship

    Sahni Trophy- National Football Championship


    keep checking for more of static gk!!!do reply if you have any doubt!!!

    Best of luck!!!
  17. The Following 2 Users Say Thank You to mayank.taylor For This Useful Post:

    Akn (04-02-2013), shivanid14 (05-15-2013)

  18. #9
    Trainee Gyani
    mayank.taylor has a spectacular aura about mayank.taylor has a spectacular aura about
    Join Date:
    Aug 2012
    Location:
    NALSAR,Hyderabad
    Posts:
    71
    Groans:

    Groaned 1 Time in 1 Post
    Thanks:

    Thanked 84 Times in 38 Posts
    Rep Power:
    40
    hyperlink this post


    Current Affairs-Sports for CLAT 2013

    List of modern Olympic Games
    Summer Olympics Games
    2016
    Rio de Janeiro - Brazil
    Games of the XXXI Olympiad
    2012
    London - Great Britain
    Games of the XXX Olympiad
    2008
    Beijing - China
    Games of the XXIX Olympiad
    2004
    Athínai - Greece
    Games of the XXVIII Olympiad
    2000
    Sydney - Australia
    Games of the XXVII Olympiad
    1996
    Atlanta - United States
    Games of the XXVI Olympiad
    1992
    Barcelona - Spain
    Games of the XXV Olympiad
    1988
    Seoul - Republic of Korea
    Games of the XXIV Olympiad
    1984
    Los Angeles - United States
    Games of the XXIII Olympiad
    1980
    Moscow - Russia
    Games of the XXII Olympiad
    1976
    Montreal - Canada
    Games of the XXI Olympiad
    1972
    München - Germany
    Games of the XX Olympiad
    1968
    Mexico City - Mexico
    Games of the XIX Olympiad
    1964
    Tokyo - Japan
    Games of the XVIII Olympiad
    1960
    Roma - Italy
    Games of the XVII Olympiad
    1956
    Melbourne - Australia
    Games of the XVI Olympiad
    1952
    Helsinki - Finland
    Games of the XV Olympiad
    1948
    London - Great Britain
    Games of the XIV Olympiad
    1944
    London - Great Britain
    Games of the XIII Olympiad - cancelled due to World War II.
    1940
    Helsinki - Finland
    Games of the XII Olympiad - cancelled due to World War II.
    1936
    Berlin - Germany
    Games of the XI Olympiad
    1932
    Los Angeles - United States
    Games of the X Olympiad
    1928
    Amsterdam - Netherlands
    Games of the IX Olympiad
    1924
    Paris - France
    Games of the VIII Olympiad
    1920
    Antwerpen - Belgium
    Games of the VII Olympiad
    1916
    Berlin - Germany
    Games of the VI Olympiad - cancelled due to World War I
    1912
    Stockholm - Sweden
    Games of the V Olympiad
    1908
    London - Great Britain
    Games of the IV Olympiad
    1906
    Athínai - Greece
    1906 Olympic Games
    1904
    St. Louis - United States
    Games of the III Olympiad
    1900
    Paris - France
    Games of the II Olympiad
    1896
    Athínai - Greece
    Games of the I Olympiad

    Winter Olympics Games

    2018
    Pyeong Chang - Republic of Korea
    Games of the XXIII Olympiad
    2014
    Sochi - Russia
    Games of the XXII Olympiad
    2010
    Vancouver - Canada
    Games of the XXI Olympiad
    2006
    Torino - Italy
    Games of the XX Olympiad
    2002
    Salt Lake City - United States
    Games of the XIX Olympiad
    1998
    Nagano - Japan
    Games of the XVIII Olympiad
    1994
    Lillehammer - Norway
    Games of the XVII Olympiad
    1992
    Albertville - France
    Games of the XVI Olympiad
    1988
    Calgary - Canada
    Games of the XV Olympiad
    1984
    Sarajevo - Yugoslavia
    Games of the XIV Olympiad
    1980
    Lake Placid - United States
    Games of the XIII Olympiad
    1976
    Innsbruck - Austria
    Games of the XII Olympiad
    1972
    Sapporo - Japan
    Games of the XI Olympiad
    1968
    Grenoble - France
    Games of the X Olympiad
    1964
    Innsbruck - Austria
    Games of the IX Olympiad
    1960
    Squaw Valley - United States
    Games of the VIII Olympiad
    1956
    Cortina d'Ampezzo - Italy
    Games of the VII Olympiad
    1952
    Oslo - Norway
    Games of the VI Olympiad
    1948
    St. Moritz - Switzerland
    Games of the V Olympiad
    1936
    Garmisch-Partenkirchen - Germany
    Games of the IV Olympiad
    1932
    Lake Placid - United States
    Games of the III Olympiad
    1928
    St. Moritz - Switzerland
    Games of the II Olympiad
    1924
    Chamonix - France
    Games of the I Olympiad





    32-year-old Bradley Wiggins recently became the first British Tour de France champion at the end of a race marked with the colours of Team Sky, which also propelled Christopher Froome to second place. The yellow jersey of the 2012 Tour and winner of the Besançon and Chartres time trials managed to transcend his image as a pursuit cyclist limited to the race against the clock and metamorphosed into a strong leader on all terrains.

    Wimbledon 2012:-
    Men’s singles-Roger Federer
    Women’s singles-Serena Williams
    Men’s doubles-Jonny Marray and Freddie Nielsen
    Women’s doubles-Serena Williams and Venus Williams
    Mixed doubles-Mike Bryan and Lisa Raymond


    Women’s baseball world cup-Japan


    Last edited by Sunny12; 09-17-2012 at 03:16 PM.
  19. The Following User Says Thank You to mayank.taylor For This Useful Post:

    Akn (04-02-2013)

  20. #10
    Trainee Gyani
    keshav.singhgyan is on a distinguished road
    Join Date:
    Aug 2012
    Location:
    Kolkata
    Posts:
    62
    Groans:

    Groaned 1 Time in 1 Post
    Thanks:

    Thanked 93 Times in 32 Posts
    Rep Power:
    13
    hyperlink this post


    2 out of 2 members found this post helpful.

    Static GK for CLAT 2013

    Hey guys, here are the some GK questions on 'Modern India' which often comes in NLU-D, SET, L-SAT, NIRMA, and in many law entrance exam. So, remember fact as when?, what?, How?


    1. When was the Asiatic Society of Bengal founded?
    Ans. 1784.

    2. Where was the Asiatic Society of Bengal founded?
    Ans. Calcutta.

    3. Who founded the Asiatic Society of Benga?
    Ans. William Jones.

    4. Who founded the Sanskrit College (1792) at Benaras?
    Ans. Jonathan Duncan.

    5. When was the Calcutta Madrassa founded?
    Ans. 1781.

    6. When was the Hindu College founded?
    Ans. 1817.

    7. When did the British Parliament ask the Company to spend 1-lakh of rupees per year for the promotion of education in India?
    Ans. 1813.

    8. When was the Committee of Public Instruction first appointed in Bengal?
    Ans. 1823.

    9. Who was appointed the President of the Committee of Public Instruction in 1834?
    Ans. Macaulay.

    10. When the English education was officially introduced in India?
    Ans. 1835.

    11. Who introduced the western education in India?
    Ans. Lord Willian Bentinck.

    12. When did Lord Bentinck establish Medical College in Calcutta?
    Ans. 1835.

    13. Mention the year of the Wood's Dispatch.
    Ans. 1854.

    14. When was the University of Calcutta established?
    Ans. 24 January, 1857.

    15. Who was the first Vice- Chancellor of the University of Calcutta?
    Ans. William Colevil.

    16. Who was the first graduate of the Calcutta University?
    Ans. Bankim Chandra Chattopadhyay.

    17. When was the Indian Education Commission (Hunter Commission) appointed?
    Ans. 1882.

    18. When did Lord Curzon pass the Indian Universities Act?
    Ans. 1904.

    19. When was the Atmiya Sabha founded by Rammohan Roy?
    Ans. 1815.

    20. When did the Atmiya Sablta come to be known as the Brahmo Saniaj or Brahmo Sabha?
    Ans. 1828.

    21. When the sati was declared illegal?
    Ans. 1829.

    22. Who founded the TaUvabodhini Sabha in 1839?
    Ans. Debendranath Tagore.

    23. When was the Tatwabodhini Patrika Published?
    Ans. 1843.

    24. Who founded the Sangat Sabha in 1860?
    Ans. Keshab Chandra Sen.

    25. By what name the followers of Derozio known?
    Ans. Young Bengal.

    26. When was the Hindu Widow Remarriage Act passed?
    Ans. 1856.

    27. When was Raniakrisbnadeva born?
    Ans. 1836.

    28. When did Vivekananda go to Chicago to deliver lecture in the Parliament of Religion?
    Ans. 1893.

    29. When was the first girl's school established at Poona?
    Ans. 1851.

    30. When was the Widow Remarriage Association founded in Maharashtra?
    Ans. 1850.

    31. Who was known as Lokahitabadi?
    Ans. Gopal Hari Deshmukh.

    32. Name a book written by Swami Vivekananda.
    Ans. Prachya-O-Paschatya.

    33. Who was the founder of the Prarthana Samaja?
    Ans. Dr Atmaram Pandurang.

    34. Who was the pioneer in the reform movement among the Parsees?
    Ans. Naoroji Furdonji.

    35. Who was the founder of the Theosophy Movement?
    Ans. Blavatsky.

    36. Which organization was founded by Swami Dayananda Saraswati?
    Ans. Arya Samaj.

    37. Under whose leadership did the Theosophy Movement gain momentum?
    Ans. Annie Besant.

    38. Who was the founder of the Reform Movement among the Sikhs?
    Ans. Baba Dayal Das.

    39. Who was the author of the famous Satyartha Prakash?
    Ans. Dayananda Saraswati.

    40. Who founded the Muhammadan Anglo- Oriental College?
    Ans. Sir Syed Ahmed Khan.

    41. When was the Muhammadan Anglo-Oriental College founded at Aligarh?
    Ans. 1875.

    42. Who was the founder of the Hindu Mela?
    Ans. Nabagopal Mitra.

    43. When was the Hindu Mela founded?
    Ans. 1867.

    44. When was the Indian Association founded?
    Ans. 1876.

    45. Which was the first Political Association of India?
    Ans. Landholders' Association.

    46. When was the Landholders' Association established?
    Ans. 1837.

    47. When was the British India Society established?
    Ans. 1839.

    48. When was the British India Association founded?
    Ans. 1851.

    49. When was the Madras Native Association founded?
    Ans. 1851.

    50. When was the Bombay Association founded?
    Ans. 1852.

    51. When was the Dramatic Performances Act passed?
    Ans. 1876.

    52. When was the Vernacular Press Act passed?
    Ans. 1878.

    53. When was the Arms Act passed?
    Ans. 1878.

    54. When was the first session of the All India National Conference held?
    Ans. 1883.

    55. When was the first session of the Indian National Congress held ?
    Ans. 1885

    56. Who addressed an open letter to the graduates of the Calcutta University in 1883 ?
    Ans. A.O.Hume

    57. When was the Wood's Dispatch announced ?
    Ans. 1884

    58. When was William Adam's- report published ?
    Ans. 1835

    59. Who presided over the first session of the All India National Conference ?
    Ans. Ramtanu Lahiri

    60. Name the Englishman who took initiative in founding the Indian National Congress.
    Ans. A.O.Hume

    61. When was the Arya Samaj founded?
    Ans. 1875

    62. Where was the Arya Samaj established ?
    Ans. In Bombay

    63. When was the Ilbert Bill published?
    Ans. 1883

    64. Which organisation started a counter movement on the Ilbert Bill issue ?
    Ans. Indian Association

    65. Who started agitation against the proposed Ilbert Bill ?
    Ans. The Europeans in India
    Last edited by Sunny12; 09-06-2012 at 08:09 PM.
  21. The Following 5 Users Say Thank You to keshav.singhgyan For This Useful Post:

    Akn (04-02-2013), ayush.srivastava.560 (09-07-2012), chhaya bhave (07-14-2013), jazz_95 (04-01-2013), kanika sharma (12-16-2012)

Results 1 to 10 of 78 Page 1 of 8 1 2 3 ... Last
Advertising
Advertising
Advertising

SEO by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34